Zwykle keczup robi się z dojrzałych pomidorów. Proponuję odejść od tradycyjnej receptury i przygotować pikantny keczup z niebieskich śliwek. Uniwersalny sos równie dobrze uzupełni dania mięsne i drobiowe, szaszłyki i warzywa gotowane na grillu.
Składniki
- śliwki - 2 kg
- papryka - 1 kg
- Chili - do smaku
- czosnek - 200 g
- kolendra - do smaku
- pasta pomidorowa - 3 art.
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- cukier - 100 g
- sól - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz śliwki, podziel na połówki i usuń pestki.
Obierz paprykę i chili z nasion i łodyg, pokrój losowo. Obierz czosnek. Opłucz kolendrę i osusz.
Za pomocą robota kuchennego posiekaj śliwki i przygotowane warzywa.
Mieszankę Śliwkowo-warzywną włożyć do garnka do gotowania, posolić, dodać cukier, mielony czarny pieprz i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiego puree.
Postaw rondel z sosem na ogniu, zagotuj na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj keczup, od czasu do czasu mieszając, przez pół godziny.
Wlej wrzący keczup śliwkowy do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony keczup przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.