keczup ze śliwek na zimę

1 godz. 10 min.
4 puszki po 0,25 l
Keczup ze śliwek na zimę
Maryna, stock.adobe.com
0

Zwykle keczup robi się z dojrzałych pomidorów. Proponuję odejść od tradycyjnej receptury i przygotować pikantny keczup z niebieskich śliwek. Uniwersalny sos równie dobrze uzupełni dania mięsne i drobiowe, szaszłyki i warzywa gotowane na grillu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz śliwki, podziel na połówki i usuń pestki.

Obierz paprykę i chili z nasion i łodyg, pokrój losowo. Obierz czosnek. Opłucz kolendrę i osusz.

Za pomocą robota kuchennego posiekaj śliwki i przygotowane warzywa.

Mieszankę Śliwkowo-warzywną włożyć do garnka do gotowania, posolić, dodać cukier, mielony czarny pieprz i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiego puree.

Postaw rondel z sosem na ogniu, zagotuj na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj keczup, od czasu do czasu mieszając, przez pół godziny.

Wlej wrzący keczup śliwkowy do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony keczup przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy