Kalafior w marynacie pozostaje chrupiący i pachnący, a także nabiera niezwykłych pikantnych nut. Aby przedmiot wyglądał elegancko, dodaję kilka kółek marchewki i liści zieleni, układając kwiatostany w słoikach.
Składniki
- kalafior - 800 g
- czosnek - 3 ząbki
- czarny pieprz (groszek) – 15 sztuk
- ziele angielskie (groszek) – 9 sztuk
- nasiona gorczycy - 1 łyżeczka
- woda - 750 ml
- cukier - 50 g
- sól - 35 g
- ocet (9%) – 40 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż kalafior na małe, identyczne różyczki i dokładnie spłucz.
Zanurz go we wrzącej wodzie dosłownie na 10 sekund, natychmiast wyjmij i pozwól mu spłynąć. Możesz po prostu zalać go wrzącą wodą z czajnika.
Pokrój czosnek w cienkie plasterki i włóż do wysterylizowanych słoików. Dodaj tam pieprz i nasiona gorczycy.
Ładnie i ciasno ułóż kwiatostany i wszystkie używane ozdoby.
Kalafior zalej wrzącą wodą i po 5 minutach odcedź na patelnię.
Dodaj do niego cukier i sól, zagotuj, a po kilku minutach wlej ocet i natychmiast usuń solankę z ognia.
Napełnij kalafior wrzącą marynatą i zamknij pokrywki.