Sałatka z burakami i fioletową cebulą okazuje się przede wszystkim bardzo efektowna. I nic dziwnego, z taką a taką jasnością kolorów. Dla kontrastu czasami dodaję do niego garść zieleni, ale bez niej okazuje się nie gorzej.
Składniki
- Burak - 1 kg
- marchew - 200 g
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- cukier - 1.5 art.
- sól - 0.5 art.
- ocet - 2 art.
- Olej roślinny - 150 ml
- czosnek - 5 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój buraki w kostkę, fioletową cebulę w pióra i losowo posiekaj marchewki.
Dodaj całe ząbki czosnku, wlej olej do warzyw i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut na małym ogniu.
Dodaj sól, cukier i ocet, gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut i zwiń sałatkę w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy