Na świecie jest wielu koneserów pikantnych przekąsek. Jeśli jesteś jednym z nich, zdecydowanie wypróbuj ten przepis. Koreańska marchewka z papryką jest przygotowywana w bardzo prosty sposób. Sekwencja działań i główne proporcje są opisane w dalszej części przepisu.
Składniki
- marchew - 500 g
- pieprz cayenne - 2 strąk
- czosnek - 2 ząbki
- Zieleń - kilka gałązek
- ocet ryżowy - 1 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- Olej roślinny - 50 ml
- mielona kolendra - do smaku
- cukier - 0,5 łyżeczka
- Sol - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj sól, cukier, mieloną kolendrę i wymieszaj.
Przekrój pieprz cayenne na pół, obierz nasiona i drobno posiekaj.
W misce z marchewką dodaj kęs, sok z cytryny, pieprz cayenne i drobno posiekane warzywa.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i wlej do marchewki.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, wymieszaj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy