Frytki to nie tylko ziemniaki. Można je przygotować z szerokiej gamy składników. W moim domu bardzo lubią chipsy kukurydziane. Kiedyś wypróbowałem kilka różnych przepisów w poszukiwaniu idealnego, a teraz podzielę się nim z wami.
Składniki
- mąka kukurydziana - 100 g
- tymianek - 0.5 łyżeczka
- majeranek - 0.5 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- papryka - 1 łyżeczka
- woda - 60 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj mąkę ze wszystkimi przyprawami.
Dodaj olej i wymieszaj.
Dodaj gorącą wodę i mieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Pozostaw na 20 minut.
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i rozwałkuj ciasto cienką warstwą na powierzchni.
Piecz frytki w piekarniku przez 15-20 minut w 180 stopniach i natychmiast posiekaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy