W naszej rodzinie takie danie jest często przygotowywane na Ferie Zimowe. Rolada z wątroby wołowej powinna mieć czas na zaparzenie w lodówce, więc musisz to zrobić poprzedniej nocy. Czasami dla odmiany używam kolorowego chleba pita.
Składniki
- wątroba wołowa - 600 g
- cebula - 2 kawałki
- śmietana - 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- masło - 60 g
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- Pita (cienki) – 2 liścia
- woda - 2,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wątrobę wołową i umieść na patelni.
Napełnij zimną wodą i gotuj przez 30 minut od wrzenia.
Umieść wątrobę na talerzu i ostudź.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Umieść wątrobę, smażoną cebulę i masło w misce blendera. Zmiel na gładką konsystencję.
Dodaj sól, mielony pieprz, śmietanę i włącz blender na kolejne 2 minuty.
Rozłóż chleb pita na stole, ułóż grubą warstwę pasztetu z wątroby i spłaszcz.
Zwiń rolkę, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 6 godzin.