Charakterystyczną cechą tego dania jest fantazyjny kształt półksiężyca. Chodzi o to, że nadzienie układa się na jednej połowie ciasta i przykrywa drugą. Więcej szczegółów w przepisie calzone z serem i szynką. Spróbuj, spodoba ci się!
Składniki
- mąka - 350 g
- oliwa z oliwek - 2 art.
- suche drożdże - 6 g
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda (ciepły) – 200 ml
- szynka - 100 g
- ser - 100 g
- czosnek - 2 ząbki
- pomidory - 1 rzecz
- sos pomidorowy - 3 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski, wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami.
Wlać olej, ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na pół godziny.
Posiekaj szynkę, pomidory i obrany czosnek.
Umieść czosnek na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 20-30 sekund.
Dodaj pomidory i gotuj przez kolejne 5 minut, często mieszając.
Ciasto lekko zgnieść i rozwałkować cienkim ciastem.
Połowę posmaruj sosem, ułóż szynkę i pieczone pomidory.
Posyp startym serem, przykryj drugą połową ciasta i mocno przyklej krawędzie.
Umieść obrabiany przedmiot na blasze do pieczenia, posmaruj resztą oliwy z oliwek.
Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.