Większość z nas jest przyzwyczajona do robienia słodkich potraw ze śliwek: dżemów, dżemów, kompotów i pastylek do ssania. Ale te owoce są doskonale nasycone przyprawami, octem i solą. Przygotuj marynowane śliwki z czosnkiem i przekonaj się sam!
Składniki
- śliwki - 1 kg
- czosnek - 5 ząbki
- liść laurowy - 3 kawałki
- Goździk - 2 kawałki
- nasiona gorczycy - 1 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- ocet - 50 ml
- cukier - 40 g
- sól - 30 g
- woda - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Spłucz śliwki i nakłuj igłą w kilku miejscach.
W wysterylizowanych słoikach umieść przyprawy, śliwki i zmiażdżone ząbki czosnku.
Wlej wrzącą wodę, przykryj pokrywkami i pozostaw na pół godziny.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól, olej i gotuj przez 2 minuty.
Wlej ocet i wrzącą marynatę do słoików.
Zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy