marynowane śliwki z czosnkiem na zimę

20 min
4 porcje
Marynowane śliwki z czosnkiem na zimę
svittlana, stock.adobe.com
0

Większość z nas jest przyzwyczajona do robienia słodkich potraw ze śliwek: dżemów, dżemów, kompotów i pastylek do ssania. Ale te owoce są doskonale nasycone przyprawami, octem i solą. Przygotuj marynowane śliwki z czosnkiem i przekonaj się sam!

Składniki

  • śliwki - 1 kg
  • czosnek - 5 ząbki
  • liść laurowy - 3 kawałki
  • Goździk - 2 kawałki
  • nasiona gorczycy - 1 art.
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • ocet - 50 ml
  • cukier - 40 g
  • sól - 30 g
  • woda - 1 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Spłucz śliwki i nakłuj igłą w kilku miejscach.

W wysterylizowanych słoikach umieść przyprawy, śliwki i zmiażdżone ząbki czosnku.

Wlej wrzącą wodę, przykryj pokrywkami i pozostaw na pół godziny.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól, olej i gotuj przez 2 minuty.

Wlej ocet i wrzącą marynatę do słoików.

Zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy