Nawet składnik tak niezwykły jak figi można przygotować na wiele różnych sposobów. Na przykład marynować. Jest to dość oryginalne rozwiązanie, dlatego ważne jest przestrzeganie technologii i proporcji. W dalszej części przepisu opowiem o wszystkim bardziej szczegółowo.
Składniki
- figi - 250 g
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0.25 łyżeczka
- ocet jabłkowy - 2 art.
- woda - 150 ml
- Goździk - 3 Bud
- czarny pieprz - 6 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz figi, odetnij kucyki i włóż je do sterylnego słoika.
Zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 10 minut.
Odcedź tę wodę, dodaj sól, cukier i wszystkie przyprawy i ponownie zagotuj.
Dodaj ocet, gotuj marynatę przez minutę, zalej figi i zwiń słoik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy