marynowane figi na zimę

20 min
1 porcja
Marynowane figi na zimę
eyewave, stock.adobe.com
0

Nawet składnik tak niezwykły jak figi można przygotować na wiele różnych sposobów. Na przykład marynować. Jest to dość oryginalne rozwiązanie, dlatego ważne jest przestrzeganie technologii i proporcji. W dalszej części przepisu opowiem o wszystkim bardziej szczegółowo.

Składniki

  • figi - 250 g
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 0.25 łyżeczka
  • ocet jabłkowy - 2 art.
  • woda - 150 ml
  • Goździk - 3 Bud
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • liść laurowy - 2 kawałki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz figi, odetnij kucyki i włóż je do sterylnego słoika.

Zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 10 minut.

Odcedź tę wodę, dodaj sól, cukier i wszystkie przyprawy i ponownie zagotuj.

Dodaj ocet, gotuj marynatę przez minutę, zalej figi i zwiń słoik.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy