sok z czerwonej porzeczki na zimę

1 godz. 20 min.
1 puszka 0,5 l
Sok z czerwonej porzeczki na zimę
Bachtygul R, stock.adobe.com
0

Sok z czerwonej porzeczki jest dość skoncentrowany. Przed spożyciem rozcieńczyć przegotowaną wodą i w razie potrzeby dodać cukier. Pyszny i zdrowy domowy napój zimą będzie dobrą alternatywą dla soków sklepowych.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ostrożnie usuń porzeczki z gałązek, posortuj i spłucz pod bieżącą wodą.

Umieść jagody w garnku do gotowania i zetrzyj za pomocą tłuczka.

Dodaj wodę, wymieszaj, zagotuj przedmiot i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.

Przetrzyj wrzącą masę przez drobne sito. Wyciśnij ciasto, nie będziemy go już potrzebować.

Przywróć powstały sok porzeczkowy do ognia, dodaj cukier, mieszaj, aż będzie gładki i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.

Wlej wrzący sok do wcześniej wysterylizowanego słoika i zwiń. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony sok z czerwonej porzeczki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy