Chiński dżem z pigwy

5 godz. 0 min.
2 porcje
Dżem z Chińskiej pigwy
Yingko, stock.adobe.com
0

Wszyscy miłośnicy zimowych przygotowań mają swoje własne specjalne przepisy. Jednym z moich sekretów jest dżem z Chińskiej pigwy. I to właśnie ten przepis podzielę się z wami dzisiaj, aby wszyscy mogli docenić tak niezwykły przysmak.

Składniki

  • pigwa (chiński) – 600 g
  • cukier - 150 g
  • woda - 200 ml
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pigwę obrać, pokroić, przykryć cukrem i odstawić na 3-4 godziny.

Wlej wodę, zagotuj dżem i gotuj przez 30-40 minut na małym ogniu.

Ubij go blenderem, dodaj sok z cytryny i gotuj przez kolejne 10 minut.

Zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy