dżem jeżynowy z całymi jagodami

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem jeżynowy z całymi jagodami
aamulya, stock.adobe.com
0

Jeżyny to bardzo delikatna jagoda, więc przygotowanie dżemu w taki sposób, aby jagody były nienaruszone, jest dość trudne. Ale nadal jest to możliwe i powiem Ci, jak to zrobić. Najważniejsze jest maksymalna ostrożność i delikatność podczas całego mieszania.

Składniki

  • Jeżyna - 1.5 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 100 ml
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz jeżyny, przykryj wodą i dodaj cukier.

Gotuj na małym ogniu przez około pół godziny, delikatnie mieszając od czasu do czasu.

Dodaj kwas cytrynowy i zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy