dżem cytrynowy

2 godz. 0 min.
2 porcje
Dżem cytrynowy
pilipphoto, stock.adobe.com
0

Zimą nie ma problemu z cytrynami, ale czasami chcesz różnorodności. A doskonałym wyjściem w tym przypadku będzie kilka słoików dżemu cytrynowego, które wcześniej zaopatrzyłeś. Mówię Ci, jak go ugotować, aby był smaczny i harmonijny.

Składniki

  • cytryna - 800 g
  • cukier - 600 g
  • woda - 50 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Sparzyć cytryny wrzącą wodą, pokroić ze skórką, wlać wodę, przykryć cukrem i odstawić na pół godziny.

Gotuj dżem przez 10 minut po ugotowaniu, mieszając.

Pozwól mu trochę ostygnąć, zmiksuj blenderem i ponownie zagotuj.

Gotuj przez kolejne 5-7 minut i zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy