Cóż, kto może się oprzeć słoikowi chrupiących korniszonów? Ale ciągłe kupowanie ich w Sklepie jest dość drogie i nie zawsze cieszą się smakiem. Mówię Ci, jak samodzielnie gotować małe chrupiące ogórki, nawet bez sterylizacji.
Składniki
- korniszony - 1 kg
- woda - 2 L
- cukier - 2.5 art.
- sól - 1.5 art.
- ocet - 3 art.
- Goździk - 2 Bud
- liście porzeczki - 4 kawałki
- liście wiśni - 4 kawałki
- ziele angielskie - 4 groszek
- koperek - 2 parasolka
- czosnek - 4 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij korniszony zimną wodą na kilka godzin.
Włóż czosnek, liście, koperek i przyprawy do słoików poparzonych wrzącą wodą.
Ułóż korniszony i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na 15 minut i odcedź.
Zagotuj czystą wodę z cukrem i solą i możesz również dodać przyprawy.
Napełnij korniszony marynatą, wlej ocet i zwiń słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy