marynowana papryka na zimę bez sterylizacji
Marynowana papryka to przekąska, która zimą "odlatuje" w dwóch rachunkach! Może być podawany do dowolnych potraw, używany jako nadzienie do pikantnych wypieków, dodawany do sałatek i sosów. Wielokolorowe plastry pieprzu ozdobią każdy stół-codzienny i świąteczny.
Składniki
- papryka - 750 g
- cebula - 50 g
- nasiona gorczycy - 2 łyżeczka
- woda - 500 ml
- ocet (9%) – 30 ml
- liść laurowy - 2 szt.
- Goździk - 4 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 10 szt.
- cukier - 30 g
- sól - 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz paprykę, obierz nasiona i łodygi, pokrój w plastry.
Wstępnie wysterylizowane słoiki szczelnie napełnij plasterkami pieprzu.
Zagotuj wodę i zalej paprykę w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do podgrzania na 7-10 minut.
Odcedź wodę i ponownie wlej paprykę do słoików z nową wrzącą wodą. Przykryj i pozostaw na 7 minut. Następnie spuść wodę, nie będziemy jej już potrzebować.
Do marynaty połącz 0,5 l wody, soli i cukru. Dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu, goździki, nasiona gorczycy i pokrojoną cebulę. Wymieszaj, zagotuj, a następnie wprowadź ocet i zdejmij marynatę z ognia.
Wlej paprykę do słoików do góry wrzącą marynatą. Jeśli pasuje, na paprykę można ułożyć plasterki cebuli z marynaty. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce. Marynowana papryka będzie gotowa do spożycia za miesiąc.