Jednym z najlepszych sposobów na oryginalne urozmaicenie dżemu śliwkowego jest dodanie tam orzechów. Ale pamiętaj, aby usunąć pestki ze śliwki. A potem taki dżem można po prostu zjeść łyżką razem z herbatą lub niesłodzoną kawą – przyjemność.
Składniki
- śliwki - 1.3 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 500 ml
- orzechy włoskie - 150 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwki, nie przecinając ich całkowicie. Do każdej śliwki włożyć połowę jądra orzecha włoskiego.
Zagotuj wodę z cukrem i gotuj syrop przez 5 minut.
Włóż do niego śliwkę, ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne 5 minut.
Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć i gotuj ponownie przez 5 minut.
Powtórz poprzedni krok.
Po ostatnim gotowaniu zwiń gotowy dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy