dżem śliwkowy bez pestek z orzechami

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem śliwkowy bez pestek z orzechami
losangela, stock.adobe.com
0

Jednym z najlepszych sposobów na oryginalne urozmaicenie dżemu śliwkowego jest dodanie tam orzechów. Ale pamiętaj, aby usunąć pestki ze śliwki. A potem taki dżem można po prostu zjeść łyżką razem z herbatą lub niesłodzoną kawą – przyjemność.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki ze śliwki, nie przecinając ich całkowicie. Do każdej śliwki włożyć połowę jądra orzecha włoskiego.

Zagotuj wodę z cukrem i gotuj syrop przez 5 minut.

Włóż do niego śliwkę, ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne 5 minut.

Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć i gotuj ponownie przez 5 minut.

Powtórz poprzedni krok.

Po ostatnim gotowaniu zwiń gotowy dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy