Winogrona we własnym soku na zimę

20 min
12 porcji
Winogrona we własnym soku na zimę
Trending Now, stock.adobe.com
0

Możesz gotować z dowolnego rodzaju winogron, najważniejsze jest to, że jest piękny i soczysty. Możesz wycisnąć sok z jednej odmiany i użyć jagód z innej. Wypróbuj różne opcje, a otrzymasz niesamowite winogrona we własnym soku!

Składniki

  • Winogrona - 2 kg
  • cukier - 1 kg
  • sok z cytryny - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Winogrona dokładnie opłucz, włóż do rondla i zalej wrzącą wodą przez 5 minut.

Odcedź i ostudź jagody. Wybierz 500 g winogron i zetrzyj tłuczkiem.

Wlej powstały sok do głębokiego rondla. Dodaj cukier i resztę winogron.

Gotuj na małym ogniu przez 5 minut po ugotowaniu. Odstawić na bok i ostudzić.

Ponownie podpal patelnię. Dodaj sok z cytryny, zagotuj i gotuj przez 5 minut.

Włóż gorący dżem do przygotowanych słoików, zamknij pokrywkami i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy