Możesz gotować z dowolnego rodzaju winogron, najważniejsze jest to, że jest piękny i soczysty. Możesz wycisnąć sok z jednej odmiany i użyć jagód z innej. Wypróbuj różne opcje, a otrzymasz niesamowite winogrona we własnym soku!
Składniki
- Winogrona - 2 kg
- cukier - 1 kg
- sok z cytryny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Winogrona dokładnie opłucz, włóż do rondla i zalej wrzącą wodą przez 5 minut.
Odcedź i ostudź jagody. Wybierz 500 g winogron i zetrzyj tłuczkiem.
Wlej powstały sok do głębokiego rondla. Dodaj cukier i resztę winogron.
Gotuj na małym ogniu przez 5 minut po ugotowaniu. Odstawić na bok i ostudzić.
Ponownie podpal patelnię. Dodaj sok z cytryny, zagotuj i gotuj przez 5 minut.
Włóż gorący dżem do przygotowanych słoików, zamknij pokrywkami i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy