Najsmaczniejsza makrela w puszkach na zimę - z warzywami. I możesz go ugotować na wiele różnych sposobów. Tym razem chcę podzielić się z wami jednym z nich. Nie martw się, gotowanie konserw rybnych jest znacznie łatwiejsze niż się wydaje.
Składniki
- makrela - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 2 kawałki
- pomidory - 3 kawałki
- sok pomidorowy - 1 szklanka
- Olej roślinny - 4 art.
- ocet - 3 art.
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
- liść laurowy - 3 kawałki
- kolendra - 1 łyżeczka
- suszone chili - 1 szczypta
- ziele angielskie - 4 groszek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj cebulę i marchewkę i lekko podsmaż na oleju.
Dodaj pomidory i sok pomidorowy, a także sól, cukier i przyprawy. Dusić przez 15 minut.
Gotuj makrelę przez 10-15 minut w słonej wodzie, ostudź i podziel na kawałki.
Dodaj kawałki do warzyw i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Wlej ocet, podgrzej jeszcze minutę i zwiń konserwy do sterylnych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy