Po co kupować sosy sklepowe, skoro w sezonie można zaopatrzyć się w domowe preparaty? Jest zdrowy, smaczny i opłacalny. SOS jabłkowo-pomidorowy zimą doskonale uzupełni dania z ryb i mięsa, można go dodać do pizzy lub podawać z makaronem.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory, pokrój na 6-8 kawałków i umieść w garnku do gotowania. Dodaj 50 ml wody, zagotuj i na małym ogniu, mieszając, gotuj przez 30 minut.
Przetrzyj gotowaną masę pomidorową przez sito, aby pozbyć się skórki i nasion.
Jabłka obrać ze skórki i rdzeni, pokroić w plasterki.
Drobno posiekaj cebulę, czosnek i chili.
Połącz przygotowane jabłka i warzywa na głębokiej patelni, zalej sokiem pomidorowym, zagotuj i na małym ogniu, mieszając, gotuj przez 20 minut.
Dodaj sól i cukier.
Puree obrabiany przedmiot za pomocą blendera zanurzeniowego. Następnie ponownie zagotuj, dodaj zmielony pieprz i gotuj przez kolejne 5 minut.
Wlej wrzący SOS jabłkowo-pomidorowy do wcześniej wysterylizowanych słoików i zwiń. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony SOS przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.