Jednym z moich ulubionych półfabrykatów są suszone śliwki w puszkach. Brzmi trochę nietypowo, ale wystarczy raz spróbować, aby nie było już żadnych wątpliwości. Dzielę się szczegółami w przepisie!
Składniki
- suszone śliwki - 1 kg
- czosnek - 10 ząbki
- Goździk - 4 Bud
- ziele angielskie - 4 groszek
- cukier - 2 art.
- sól - 1 łyżeczka
- ocet - 60 ml
- woda - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż suszone śliwki, przyprawy i czosnek pokrojony w plasterki do sterylnych słoików.
Zagotuj wodę z cukrem, solą i octem.
Wlej suszone śliwki i pozostaw na pół godziny pod pokrywkami.
Odcedź marynatę, ponownie zagotuj, wlej z powrotem i zwiń słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy