Zafunduj swojej rodzinie oryginalny deser-zrób dżem z żółtej śliwki! Wszyscy będą zachwyceni słodko-kwaśnym smakiem, cierpkim aromatem i cudownym słonecznym kolorem. Ważne jest, aby nie prześwietlać dżemu na kuchence, w przeciwnym razie ciemnieje i staje się zbyt gęsty.
Składniki
- śliwki (żółty) – 3 kg
- cukier - 1,5 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda - 1,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Spłucz śliwki, zalej wodą i gotuj przez 15 minut.
Przetrzyj miękkie owoce przez sito.
Dodaj cukier i gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj kwas cytrynowy i smaż przez kolejne 5 minut.
Ułóż gorący dżem w słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy