Żółty dżem śliwkowy

40 min
6 porcji
Dżem z żółtej śliwki
alex9500, stock.adobe.com
0

Zafunduj swojej rodzinie oryginalny deser-zrób dżem z żółtej śliwki! Wszyscy będą zachwyceni słodko-kwaśnym smakiem, cierpkim aromatem i cudownym słonecznym kolorem. Ważne jest, aby nie prześwietlać dżemu na kuchence, w przeciwnym razie ciemnieje i staje się zbyt gęsty.

Składniki

  • śliwki (żółty) – 3 kg
  • cukier - 1,5 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda - 1,5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Spłucz śliwki, zalej wodą i gotuj przez 15 minut.

Przetrzyj miękkie owoce przez sito.

Dodaj cukier i gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj kwas cytrynowy i smaż przez kolejne 5 minut.

Ułóż gorący dżem w słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy