Nie można sobie wyobrazić prawdziwego świątecznego stołu bez przepysznej sałatki "Mimoza". Piękny, sycący i bardzo miękki, zawsze jest spożywany jako pierwszy. Dzielę się klasycznym przepisem na popularne danie i oryginalny sposób dekoracji.
Składniki
- konserwy rybne (w oleju) – 250 g
- jaja kurze (gotowane) – 4 kawałki
- ser (solidny) – 100 g
- ziemniaki (gotowane) – 3 kawałki
- marchew (gotowane) – 3 kawałki
- cebula (duży) – 1 rzecz
- bazylia - 2 listek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- majonez - 5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przetwory rybne razem z olejem rozgnieć widelcem.
Obierz jajka, podziel na białka i żółtka,zetrzyj.
Twardy ser i obrane ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Zetrzyj dwie marchewki, trzecią pokrój na cienkie talerze i odłóż na bok do dekoracji.
Na szerokim talerzu ułóż warstwę ziemniaków. Pieprz, sól i posmaruj majonezem.
Równomiernie rozprowadź konserwy rybne, posyp cebulą i ponownie posmaruj majonezem.
Włóż marchewki, ponownie dopraw solą, pieprzem i posmaruj majonezem.
Dodaj warstwy białka, sera i majonezu.
Posyp grubo żółtkami na wierzchu, udekoruj rukolą i kwiatami marchwi.
Wyślij gotową sałatkę do lodówki na 1 godzinę, aby była namoczona.