
Placki z indyka z cukinią i jogurtem to dobra opcja na szybki i smaczny lunch (obiad). Ze względu na soczystość warzyw naleśniki są bardzo delikatne. Mąka sprawi, że placki będą nieco gęstsze i zapobiegną rozpadowi się podczas smażenia. Weź mąkę według własnego uznania.
Składniki
- mielony Indyk - 300 g
- cukinia - 0,5 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- jogurt (klasyczny) – 4 art.
- mąka - 3 art.
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 2 art.
- jaja kurze - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przenieś schłodzony mielony kurczak do miski.

Cukinię i obraną cebulę zmielić w kombajnie, przełożyć do miski. Dodaj również kilka jaj kurzych.

Dodaj klasyczny jogurt i mąkę.

Dodaj sól i przyprawy, wszystko dobrze wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką rozłóż małe porcje mięsa mielonego i smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.

Placki można podawać natychmiast po smażeniu, z ziołami lub sosem.

czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy