
Każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis na naleśniki. Uwielbiam gotować je na kefirze bez jajek. Ciasto nie jest kapryśne, bujne i smaczne. Możesz podawać takie naleśniki z jagodami, miodem, dżemem lub skondensowanym mlekiem.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
W głębokiej misce połącz wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia ciasta.

Wlej ciepły kefir i wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

Przykryj miskę folią spożywczą i odłóż na bok na 15 minut.

Rozgrzej patelnię olejem, połóż 1 łyżkę. l. ciasto na jednym naleśniku. Ciasto będzie dobrze rosło, więc zostaw wystarczająco dużo miejsca między naleśnikami.

Smaż na złoty kolor z obu stron i rozłóż na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Powtarzaj czynności,aż skończy się ciasto.
