
Jeśli masz ricottę, koniecznie wypróbuj ten przepis. Naleśniki są po prostu pyszne: bujne ciasto, delikatny aromat i niesamowita miękkość. Można je bezpiecznie nazwać idealnymi. Postanowiłam zastąpić cukier miodem. Jest zdrowszy i smaczniejszy.
Składniki
- ricotta - 300 g
- mleko - pół szklanki
- miód - 3 art.
- mąka - 200 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 CZ. l.
- mielony cynamon - do smaku
- sól - na czubku noża
- masło (do smażenia) – 80 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz ricottę, mleko, miód i sól.

W osobnym pojemniku ubij jajka na puszystą pianę.

Połącz oba półfabrykaty, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.

Nasmaruj patelnię olejem i podgrzej. Łyżką ułożyć małe placki, uformować w pożądany kształt i smażyć na złoty kolor po obu stronach.

czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy