
Wyobraź sobie aromatyczne placki z chrupiącą skórką i miękkim ciastem! Dosłownie rozpływają się w ustach, umiarkowanie słodkie i nie tłuste. Myślisz, że tylko doświadczony kucharz może je ugotować? Zapewniam cię, że każdy może to zrobić. Po prostu skorzystaj z tego przepisu!
Składniki
- ricotta - 400 g
- mleko - 200 ml
- mąka - 250 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- cukier waniliowy - 1 saszetka
- cukier - 3 art.
- sól - na czubku noża
- masło (do smażenia) – 80 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz ricottę, mleko, sól i cukier waniliowy.

Ubij jajka osobno z cukrem, aż będą puszyste.

Połącz oba półfabrykaty, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i ponownie wszystko dobrze wymieszaj.

Nasmaruj patelnię olejem i podgrzej. Łyżką wyłożyć małe wyspy ciasta i smażyć na złoty kolor z obu stron.

czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy