przekąski 20.06.2023

sajgonki

15 min
2 porcje
Sajgonki
pada smith, stock.adobe.com
0

W starożytnych Chinach przepyszna przekąska symbolizowała nadejście wiosny i początek nowego życia. Nie ma klasycznego przepisu na sajgonki. Można je przygotować z różnych warzyw i owoców morza. Tylko jeden składnik pozostaje niezmieniony-papier ryżowy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz skorupy i skrop sokiem z cytryny.

Makaron ryżowy wymieszaj z sosem chili i czosnkiem przepuszczonym przez prasę.

Pokrój liście sałaty w małe paski.

Umieść papier ryżowy na 15 sekund w zimnej wodzie.

Połóż papier ryżowy na desce.

Umieść rząd krewetek na środku.

Dodaj liście sałaty i makaron.

Wsuń boki do środka i zwiń sajgonkę. Powtórz procedurę z pozostałymi arkuszami i nadzieniem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy