W starożytnych Chinach przepyszna przekąska symbolizowała nadejście wiosny i początek nowego życia. Nie ma klasycznego przepisu na sajgonki. Można je przygotować z różnych warzyw i owoców morza. Tylko jeden składnik pozostaje niezmieniony-papier ryżowy.
Składniki
- krewetki (gotowane) – 200 g
- sałata - 2 liścia
- czosnek - 1 ząbek
- makaron ryżowy (gotowane) – 100 g
- papier ryżowy - 3 liścia
- sok z cytryny - 1 art.
- sos chili - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz skorupy i skrop sokiem z cytryny.
Makaron ryżowy wymieszaj z sosem chili i czosnkiem przepuszczonym przez prasę.
Pokrój liście sałaty w małe paski.
Umieść papier ryżowy na 15 sekund w zimnej wodzie.
Połóż papier ryżowy na desce.
Umieść rząd krewetek na środku.
Dodaj liście sałaty i makaron.
Wsuń boki do środka i zwiń sajgonkę. Powtórz procedurę z pozostałymi arkuszami i nadzieniem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy