Jeśli nadal ignorujesz kalafior w zimowych zbiorach – to duży błąd. Dzięki marynacie otwiera się bardzo interesująco i przyjemnie. Bogaty smak, chrupiąca konsystencja,a także piękna prezentacja-to jest to!
Składniki
- kalafior - 1 Głowa
- marchew - 2 kawałki
- papryka - 2 kawałki
- czosnek - 8 ząbki
- liść laurowy - 2 kawałki
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- sól - 1 art.
- cukier - 1 CZ. l.
- Olej roślinny - 1 art.
- woda - 1 l
- ocet - 70 ml
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Grubo posiekaj warzywa i ładnie ułóż je w słoikach wraz z ząbkami czosnku. Dodaj przyprawy do smaku.
Zagotuj wodę i dodaj do niej ziarna pieprzu, liście laurowe, cukier, sól i olej roślinny.
Gotuj marynatę przez kilka minut, wlej ocet i zdejmij marynatę z ognia.
Wlej warzywa i gotuj słoiki w garnku z wodą przez 10-15 minut, a następnie natychmiast zwiń sałatkę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy