dżem z derenia z kością

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z derenia z kością
Ruzanna, stock.adobe.com
0

Najtrudniejszą częścią pracy z dereniem jest pozbycie się pestek. Jest to jeszcze dłuższe niż w przypadku wiśni, ponieważ nie są one tak łatwe do usunięcia. Z tego powodu wolę zawsze zostawiać je w miarę możliwości. W takim dżemie wcale nie przeszkadzają.

Składniki

  • Dereń - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 1 szklanka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Napełnij cukier wodą i gotuj, aż się rozpuści.

Napełnij syropem dereniowym i pozwól mu ostygnąć.

Doprowadzić obrabiany przedmiot do wrzenia i gotować przez 40 minut na małym ogniu, mieszając.

Zwiń dżem na zimę w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy