Uwielbiasz pieczone żeberka,ale masz już dość klasycznych przepisów? Spróbuj ugotować żeberka wieprzowe z suszonymi śliwkami. Smak wędzonych suszonych owoców w połączeniu z mięsem jest pyszny! Lubię dodać trochę więcej płatków czerwonej papryki, ale to wcale nie jest konieczne.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 1 kg
- suszone śliwki (bez pestek) – 15 sztuk
- czosnek - 3 ząbki
- ostra czerwona papryka (płatki) – 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sos sojowy - 3 art.
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz żeberka wieprzowe, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój.
W głębokiej misce połącz żeberka, mielony czosnek, sól, sos sojowy i oliwę z oliwek. Przykryj miskę pokrywką i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Żeberka wyjmij i podgrzej w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę.
Przykryj blachę do pieczenia folią, połóż mięso, dodaj suszone śliwki i płatki czerwonej papryki.
Piecz żeberka przez 1,5 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Delikatnie otwórz folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut.