"śliwka w czekoladzie" z kakao na zimę
Już podzieliłem się z Tobą przepisem na dżem "wiśnia w czekoladzie". Proponuję przygotować podobny przysmak ze śliwek-oryginalny, umiarkowanie kwaśny, z wyraźnym czekoladowym posmakiem. Aby zaoszczędzić pieniądze, czekoladę zastąpimy kakao w proszku. Okazuje się bardzo smaczne!
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz, podziel na połówki i usuń pestki. Pokrój miąższ na plasterki.
Połącz kakao i cukier.
Wlej wodę do rondla, dodaj mieszankę cukru kakaowego. Na małym ogniu, mieszając, doprowadzić masę do wrzenia.
W gotującym się syropie umieść przygotowane kawałki śliwek, wymieszaj i ponownie zagotuj. Gotuj dżem na małym ogniu, mieszając i usuwając piankę przez 1 godzinę.
Wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Schłodzony dżem "śliwka w czekoladzie" przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.