cukinia po koreańsku na zimę

2 godz. 0 min.
3 puszki po 0,5 l
Cukinia po koreańsku na zimę
Rina, stock.adobe.com
0

Koreańska marchewka i kapusta od dawna nikogo nie zaskakują. A co, jeśli ugotujesz pikantną koreańską przekąskę z cukinii na zimę? Przepis jest prosty, a wynik jest doskonały. Dla odmiany na zimę-to, czego potrzebujesz!

Składniki

  • cukinia - 2 kg
  • papryka - 200 g
  • marchew - 200 g
  • cebula - 200 g
  • Olej roślinny - 150 ml
  • ocet (6%) – 50 ml
  • przyprawy i przyprawy (dla koreańskiej marchewki) – 2 art.
  • cukier - 3 art.
  • sól - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cukinię opłucz, pokrój w cienkie plasterki lub małe plasterki. Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w cienkie paski.

Obierz marchewki, zetrzyj na tarce do marchwi w stylu koreańskim. Pokrój cebulę w półpierścienie.

Połącz przygotowane warzywa w misce.

Do sosu wymieszaj sól, cukier, przyprawy, ocet i olej roślinny. Wlej warzywa i dobrze wymieszaj. Pozostaw sałatkę na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Włóż sałatę wraz z powstałym sokiem do wcześniej wysterylizowanych słoików. Przykryj słoiki pokrywkami i wyślij do sterylizacji w rondlu z wodą (woda powinna sięgać do "ramion" słoików; czas sterylizacji słoików o pojemności 0,5 litra wynosi 15 minut od momentu zagotowania wody w rondlu).

Po sterylizacji zwiń słoiki, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Schłodzoną przekąskę z cukinii w stylu koreańskim przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy