Koreańska marchewka i kapusta od dawna nikogo nie zaskakują. A co, jeśli ugotujesz pikantną koreańską przekąskę z cukinii na zimę? Przepis jest prosty, a wynik jest doskonały. Dla odmiany na zimę-to, czego potrzebujesz!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię opłucz, pokrój w cienkie plasterki lub małe plasterki. Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w cienkie paski.
Obierz marchewki, zetrzyj na tarce do marchwi w stylu koreańskim. Pokrój cebulę w półpierścienie.
Połącz przygotowane warzywa w misce.
Do sosu wymieszaj sól, cukier, przyprawy, ocet i olej roślinny. Wlej warzywa i dobrze wymieszaj. Pozostaw sałatkę na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Włóż sałatę wraz z powstałym sokiem do wcześniej wysterylizowanych słoików. Przykryj słoiki pokrywkami i wyślij do sterylizacji w rondlu z wodą (woda powinna sięgać do "ramion" słoików; czas sterylizacji słoików o pojemności 0,5 litra wynosi 15 minut od momentu zagotowania wody w rondlu).
Po sterylizacji zwiń słoiki, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Schłodzoną przekąskę z cukinii w stylu koreańskim przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.