Takie ogórki z czosnkiem i musztardą są wyjątkowe na swój sposób, ponieważ nie ma potrzeby sterylizacji, octu, a nawet wielokrotnego gotowania. Jednocześnie dobrze się przechowują i zachwycają chrupiącą konsystencją i lekko solonym smakiem.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- musztarda (proszek) – 1 art.
- sól - 2 art.
- czosnek - 1 Głowa
- koperek - 1 parasol
- liście wiśni - 1 rzecz
- liście porzeczki - 1 rzecz
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej ogórki zimną wodą przez 2-3 godziny, okresowo ją zmieniając.
Zagotuj około 1.2 L wody, dodaj sól i gotuj, aż się rozpuści.
Dodaj suchą musztardę do solanki.
Włóż liście, przyprawy, ogórki i ząbki czosnku do słoika.
Ubij, zalej ogórki schłodzoną solanką, przykryj nylonową pokrywką i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy