ogórki po bułgarsku na zimę

4 godz. 0 min.
2 puszki po 1 L
Ogórki po bułgarsku na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Dzisiaj chcę podzielić się szybkim i moim zdaniem najbardziej udanym przepisem na kiszone ogórki w języku bułgarskim bez sterylizacji. Ogórki są chrupiące, słodko-kwaśne i umiarkowanie pikantne. Dzięki dodaniu marchewki obrabiany przedmiot wygląda pięknie i jasno.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wstępnie namocz ogórki w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. Następnie opłucz owoce, odetnij ogony.

Opłucz warzywa i lekko osusz. Pokrój cebulę na duże plasterki. Obierz marchewki, pokrój w plasterki lub paski.

Na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików umieść grubo posiekane liście chrzanu, parasole koperkowe, liście laurowe i groszek czarnego pieprzu. Dodaj posiekaną cebulę.

Szczelnie napełnij słoiki ogórkami, umieszczając między nimi pokrojoną marchewkę.

Zagotuj wodę i zalej warzywa w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do podgrzania na 15 minut.

Odcedź słoiki do rondla, ponownie zagotuj i ponownie zalej warzywa w słoikach wrzącą wodą. Pozostaw na 15 minut.

Przygotuj marynatę: odcedź wodę ze słoików do rondla, dodaj sól i cukier (uwaga, w przepisie ilość składników marynaty jest obliczana na 2 litry wody), zagotuj i gotuj przez kilka minut. Wprowadź ocet, wymieszaj i usuń marynatę z ognia.

Wlej warzywa do słoików do góry wrzącą marynatą. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone ogórki bułgarskie przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy