Dzisiaj chcę podzielić się szybkim i moim zdaniem najbardziej udanym przepisem na kiszone ogórki w języku bułgarskim bez sterylizacji. Ogórki są chrupiące, słodko-kwaśne i umiarkowanie pikantne. Dzięki dodaniu marchewki obrabiany przedmiot wygląda pięknie i jasno.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wstępnie namocz ogórki w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. Następnie opłucz owoce, odetnij ogony.
Opłucz warzywa i lekko osusz. Pokrój cebulę na duże plasterki. Obierz marchewki, pokrój w plasterki lub paski.
Na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików umieść grubo posiekane liście chrzanu, parasole koperkowe, liście laurowe i groszek czarnego pieprzu. Dodaj posiekaną cebulę.
Szczelnie napełnij słoiki ogórkami, umieszczając między nimi pokrojoną marchewkę.
Zagotuj wodę i zalej warzywa w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do podgrzania na 15 minut.
Odcedź słoiki do rondla, ponownie zagotuj i ponownie zalej warzywa w słoikach wrzącą wodą. Pozostaw na 15 minut.
Przygotuj marynatę: odcedź wodę ze słoików do rondla, dodaj sól i cukier (uwaga, w przepisie ilość składników marynaty jest obliczana na 2 litry wody), zagotuj i gotuj przez kilka minut. Wprowadź ocet, wymieszaj i usuń marynatę z ognia.
Wlej warzywa do słoików do góry wrzącą marynatą. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone ogórki bułgarskie przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.