"Królewski" dżem morelowy bez pestek w Klinach
"Królewski" czy "Królewski"? Absolutnie nie ma znaczenia, najważniejszy jest smak. A smak tego dżemu jest naprawdę fantastyczny! Przezroczysty, z całymi klinami moreli i orzechami migdałowymi, jest idealny sam w sobie i oprócz deserów i słodkich wypieków.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Morele opłucz, delikatnie podziel na połówki i usuń pestki.
Obierz migdały. Aby to zrobić, zanurz orzechy we wrzącej wodzie na 1-2 minuty, a następnie wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.
W misce do gotowania umieść przygotowane morele, posypując warstwą cukru. Przykryj miskę i pozostaw na 3-4 godziny do zaparzenia w temperaturze pokojowej. Morele powinny wypuścić sok.
Na małym ogniu rozgrzej obrabiany przedmiot, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Dodaj migdały, wymieszaj, zagotuj, Usuń powstałą pianę i usuń dżem z ognia. Całkowicie ostudź obrabiany przedmiot.
Następnie ponownie zagotuj dżem i na małym ogniu, mieszając, gotuj przez 2-3 minuty.
Wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony dżem morelowy "Królewski" można przechowywać w temperaturze pokojowej.