"Królewski" dżem morelowy bez pestek w Klinach

9 godz. 0 min.
3 puszki
sriba3, stock.adobe.com
0

"Królewski" czy "Królewski"? Absolutnie nie ma znaczenia, najważniejszy jest smak. A smak tego dżemu jest naprawdę fantastyczny! Przezroczysty, z całymi klinami moreli i orzechami migdałowymi, jest idealny sam w sobie i oprócz deserów i słodkich wypieków.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Morele opłucz, delikatnie podziel na połówki i usuń pestki.

Obierz migdały. Aby to zrobić, zanurz orzechy we wrzącej wodzie na 1-2 minuty, a następnie wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.

W misce do gotowania umieść przygotowane morele, posypując warstwą cukru. Przykryj miskę i pozostaw na 3-4 godziny do zaparzenia w temperaturze pokojowej. Morele powinny wypuścić sok.

Na małym ogniu rozgrzej obrabiany przedmiot, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Dodaj migdały, wymieszaj, zagotuj, Usuń powstałą pianę i usuń dżem z ognia. Całkowicie ostudź obrabiany przedmiot.

Następnie ponownie zagotuj dżem i na małym ogniu, mieszając, gotuj przez 2-3 minuty.

Wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony dżem morelowy "Królewski" można przechowywać w temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy