Jeśli udało Ci się zdobyć trochę małych kabaczków, które przechodzą przez całą szyjkę słoika, nadszedł czas, aby je uruchomić. Na przykład takie półfabrykaty z ogórkami są bardzo smaczne. Poza tym jest też po prostu przygotowywany.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- Patisson - 1 kg
- czosnek - 1 Głowa
- koperek - 1 pęczek
- liście wiśni - 6 sztuk
- liście porzeczki - 6 sztuk
- woda - 3 L
- cukier - 3 art.
- sól - 3 art.
- ocet - 3 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz warzywa. Moczyć ogórki z wyprzedzeniem przez godzinę lub dwie.
Włóż warzywa, czosnek, koperek i liście do sterylnych słoików. Dodaj przyprawy według uznania.
Zalej słoiki wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i odstaw na 10 minut.
Odcedź tę wodę, zagotuj ją ponownie i wlej z powrotem na 10 minut.
Ponownie odcedź, dodaj cukier i sól, gotuj, aż się rozpuszczą i wlej warzywa.
Wlej łyżkę octu do słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy