Puste miejsca na zimę powinny być nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Na przykład sałatka z ogórków z kurkumą. Indyjska przyprawa nadaje warzywom ledwo zauważalne nuty pikanterii i wzbogaca w przydatne substancje. Z taką przekąską beri-beri nie boisz się!
Składniki
- ogórki - 2 kg
- cebula - 150 g
- czosnek - 4 ząbki
- kurkuma (ze zjeżdżalnią) – 1 łyżeczka
- nasiona gorczycy - 1 łyżeczka
- Olej roślinny (bez zapachu) – 50 ml
- ocet - 80 ml
- cukier - 60 g
- sól - 40 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ogórki i obraną cebulę.
Wymieszaj, dodaj kurkumę, nasiona gorczycy, cukier, sól i olej. Wymieszaj, przykryj i pozostaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej.
Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 5 minut.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej ocet, delikatnie wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.
Napełnij przygotowane słoiki gorącą sałatką, zwiń i zawiń w gruby ręcznik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy