Kęs z pewnością spodoba się koneserom Węgierskiej sałatki Globus. Tylko tutaj przygotowanie papryki z pomidorami jest znacznie łatwiejsze. Warzywa kroi się na małe kawałki, miesza z dodatkami i gotuje przez 10 minut. Możesz nawet przechowywać taką konserwację w mieszkaniu.
Składniki
- papryka - 1,5 kg
- pomidory - 1 kg
- czosnek - 3 ząbki
- czarny pieprz - 6 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- ocet jabłkowy - 4 art.
- Olej roślinny - 100 ml
- cukier - 80 g
- sól - 60 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Papryka przygotuj, usuń nasiona i łodygi, pokrój w małe plasterki.
Obierz pomidory i pokrój na duże kawałki.
Włóż warzywa do rondla, dodaj cukier, sól, posiekany czosnek, przyprawy i olej. Wymieszaj, przykryj i odłóż na bok na 1 godzinę.
Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
Wlej ocet, wyłącz ogrzewanie i włóż do wysterylizowanych słoików. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy