Pikantne przekąski w mojej spiżarni są zawsze obfite. Wśród ulubionych są zielone pomidory z chrzanem i czosnkiem. Polecam je również przygotować, korzystając z tego prostego przepisu. Przypominam, że oczy mocno łzawią z korzenia chrzanu.
Składniki
- zielone pomidory - 3 kg
- czosnek - półgłówki
- korzeń chrzanu - 100 g
- liście porzeczki - 3 kawałki
- liście wiśni - 3 kawałki
- ocet - 3 art.
- cukier - 3 art.
- sól - 2 art.
- woda - 2,6 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Czosnek, korzeń chrzanu obrać i posiekać.
Zielone pomidory przebij igłą w kilku miejscach.
Umieść liście porzeczki i wiśni, czosnek, korzeń chrzanu i pomidory w słoikach.
Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj sól, cukier i ponownie zagotuj.
Wlej ocet, zdejmij z ognia i wlej do słoików.
Zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy