dżem figowy

1 godz. 10 min.
4 porcje
Dżem figowy
chandlervid85, stock.adobe.com
0

Słodkie, soczyste i mięsiste figi to cudowna baza do robienia dżemów. Ale ma swoje niuanse-w końcu różni się od większości innych owoców i jagód. Następnie w przepisie powiem Ci, jak prawidłowo z nim pracować, aby wszystko się udało.

Składniki

  • figi - 1 kg
  • woda - 100 ml
  • cukier - 500 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Odetnij ogony z fig, dodaj wodę z cukrem i pozostaw na 10 minut.

Doprowadzić masę do wrzenia i gotować przez 15 minut na małym ogniu, mieszając.

Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia, pozostaw na 20 minut, a następnie zmiel blenderem.

Ponownie zagotuj dżem, gotuj przez kolejne 10 minut i wlej do sterylnych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy