W sezonie świeżych warzyw nie bądź zbyt leniwy, aby zamknąć buraki w puszkach w puszkach na zimę. Może być używany do gotowania barszczu i różnych sałatek. Buraki do tego przepisu należy najpierw ugotować lub upiec w piekarniku.
Składniki
- Burak (gotowane) – 2 kg
- czarny pieprz - 6 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- kwas cytrynowy - 5 g
- cukier - 3 art.
- sól - 2 art.
- woda - 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotowane buraki obrać i pokroić na duże kawałki.
Złóż przyprawy i pokrojone buraki w słoiki.
Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól, kwas cytrynowy i gotuj przez 1 minutę.
Wlej wrzącą marynatę do słoików i sterylizuj przez 10 minut.
Zwiń marynowane buraki, Odwróć słoiki do góry nogami i owiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy