buraki w puszkach na zimę w puszkach

20 min
8 porcji
Buraki w puszkach na zimę w słoikach
v_sot, stock.adobe.com
0

W sezonie świeżych warzyw nie bądź zbyt leniwy, aby zamknąć buraki w puszkach w puszkach na zimę. Może być używany do gotowania barszczu i różnych sałatek. Buraki do tego przepisu należy najpierw ugotować lub upiec w piekarniku.

Składniki

  • Burak (gotowane) – 2 kg
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • kwas cytrynowy - 5 g
  • cukier - 3 art.
  • sól - 2 art.
  • woda - 2,5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ugotowane buraki obrać i pokroić na duże kawałki.

Złóż przyprawy i pokrojone buraki w słoiki.

Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól, kwas cytrynowy i gotuj przez 1 minutę.

Wlej wrzącą marynatę do słoików i sterylizuj przez 10 minut.

Zwiń marynowane buraki, Odwróć słoiki do góry nogami i owiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy