dżem cytrynowy ze skórką

25 min
4 porcje
Dżem cytrynowy ze skórką
Stepanek Photography, stock.adobe.com
0

Nie ma wątpliwości co do korzyści płynących z cytryn. Aby zimą nie biegać po ratujące życie owoce do sklepu, należy wcześniej martwić się o zapasy. Oferuję sprawdzony przepis na dżem cytrynowy ze skórką. Zachwyci orzeźwiającym smakiem i pomoże zdrowo podczas przeziębienia.

Składniki

  • cytryna - 1 kg
  • cukier - 1,5 kg
  • woda - 250 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść cytryny w durszlaku i sparz wrzącą wodą.

Obierz cytrusy ze skórki i białych folii, posiekaj w blenderze.

Posiekaj czwartą część żółtej skórki osobno w blenderze.

Zagotuj wodę, dodaj cukier i przygotowaną skórkę. Gotuj przez 5 minut.

Wlej półfabrykat z cytryn i gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut.

Ułóż gorący dżem cytrynowy w czystych, suchych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy