Nie ma wątpliwości co do korzyści płynących z cytryn. Aby zimą nie biegać po ratujące życie owoce do sklepu, należy wcześniej martwić się o zapasy. Oferuję sprawdzony przepis na dżem cytrynowy ze skórką. Zachwyci orzeźwiającym smakiem i pomoże zdrowo podczas przeziębienia.
Składniki
- cytryna - 1 kg
- cukier - 1,5 kg
- woda - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść cytryny w durszlaku i sparz wrzącą wodą.
Obierz cytrusy ze skórki i białych folii, posiekaj w blenderze.
Posiekaj czwartą część żółtej skórki osobno w blenderze.
Zagotuj wodę, dodaj cukier i przygotowaną skórkę. Gotuj przez 5 minut.
Wlej półfabrykat z cytryn i gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut.
Ułóż gorący dżem cytrynowy w czystych, suchych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy