Kalina z miodem to bomba witaminowa na twoim stole. Użyj przedmiotu obrabianego według własnego uznania: jako nadzienie do wypieków i polewy do deserów, do robienia napojów owocowych, kompotów lub aromatycznej herbaty. A taki przedmiot doskonale zwiększa odporność!
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ostrożnie usuń jagody kaliny z gałązek, zalej zimną wodą przez 10 minut. Następnie spuść wodę, opłucz Kalinę pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka.
W razie potrzeby podgrzej kandyzowany miód, aż rozpuści się w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, 1-2 minuty. Jeśli masz płynny miód, te manipulacje nie będą wymagane.
Wlej Kalinę płynnym miodem, wymieszaj z lekkim naciskiem, aby jagody wypuściły sok. Pozostaw na 10 minut.
Wlej masę jagodową z miodem do przygotowanych małych słoików, tak aby warstwa miodu była na wierzchu i przekręć. Przechowuj przedmiot w lodówce przez 6-9 miesięcy.