półfabrykaty na zimę
15.03.2023
marynowane pieczarki na zimę bez sterylizacji
1 godz. 0 min.
4 porcje
Jeśli lubisz marynowane pieczarki, dzielę się najłatwiejszym sposobem ich przygotowania, nawet bez dodatkowej sterylizacji. Bardzo wygodne rozwiązanie, aby na zawsze zapomnieć o drogich słoikach sklepowych z nadmiarem octu.
Składniki
- pieczarki - 1 kg
- woda - 1 L
- sól - 3 łyżeczka
- cukier - 4 łyżeczka
- nasiona gorczycy - 1 łyżeczka
- proszek musztardowy - 1 łyżeczka
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- liść laurowy - 1 rzecz
- ocet - 100 ml
- Olej roślinny - 100 ml
- czosnek - 1 Głowa
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pieczarki i gotuj przez 10 minut we wrzącej wodzie.
Zagotuj litr wody ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
Włóż grzyby do czystych słoików i zalej marynatą.
Pozostaw na 15 minut pod pokrywkami i odcedź marynatę na patelni.
Ponownie zagotuj, wlej z powrotem i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy