półfabrykaty na zimę
30.12.2022
marynowane kurki z octem i czosnkiem na zimę
1 godz. 0 min.
4 porcje
Najlepszym sposobem na przygotowanie marynowanych kurków jest zwinięcie ich w słoiki z octem i czosnkiem. I jest najlepszy nie tylko dlatego, że jest prosty i niedrogi. Kurki mają dość jasny własny smak, więc nie potrzebują niczego więcej.
Składniki
- kurki - 1 kg
- czosnek - 6 ząbki
- koperek - 2 parasolka
- liść laurowy - 2 kawałki
- ocet - 80 ml
- woda - 800 ml
- ziele angielskie - 4 groszek
- Goździk - 2 Bud
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
- cukier - 1 CZ. l.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć kurki w zimnej wodzie przez 15 minut, a następnie gotować kolejne 15 we wrzącej wodzie.
Odcedź i wlej kolejne 800 ml czystego.
Dodaj wszystkie przyprawy i czosnek i gotuj przez kolejne 15 minut.
5 minut przed końcem wlej ocet.
Zwinąć kurki czosnkowe w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy