Chcesz spróbować prawdziwego dżemu jabłkowego, ale nie wiesz, jak go zrobić? Ten prosty i szybki przepis z pomarańczą i cytryną będzie dla ciebie darem niebios. Jest idealny dla tych, którzy chcą zrobić niezwykłą ucztę na zimę, nie poświęcając dużo wysiłku.
Składniki
- jabłka - 1 kg
- cukier - 1 kg
- pomarańcza - 2 kawałki
- cytryna - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka obrać i dowolnie posiekać lub posiekać.
Przykryj cukrem i pozostaw na kilka godzin.
Doprowadzić do wrzenia i gotować dżem przez około 40 minut.
Dodaj pokruszony miąższ cytryny i pomarańczy oraz odrobinę skórki do smaku.
Gotuj dżem przez kolejne 20-30 minut i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy