Spośród wszystkich owoców najbardziej lubię morele. W sezonie staram się przygotować z nich więcej półfabrykatów. Mam wiele przepisów na ten temat. Dzisiaj powiem Ci, jak zrobić dżem morelowy z żelatyną. Spróbuj, na pewno spodoba ci się ta metoda!
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż morele na połówki i obierz.
Zmiel owoce w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.
Dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw na 1 godzinę.
Zalej żelatynę zimną wodą i odłóż na bok na 15 minut.
Gotuj dżem morelowy przez 7-10 minut i zdejmij z ognia.
Dodaj półfabrykat z żelatyną i dobrze wymieszaj.
Napełnij przygotowane słoiki gorącym dżemem, zwiń i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy