kawior z grzybów miodowych z czosnkiem na zimę przez maszynę do mięsa

2 godz. 30 min.
2 puszki
Kawior z grzybów miodowych z czosnkiem na zimę przez maszynę do mięsa
Veronika Idiyat, stock.adobe.com
0

Dzisiaj podzielę się ciekawym przepisem na kawior z grzybów na zimę. Ten niezwykły przedmiot jest uwielbiany przez moją rodzinę i przyjaciół, którzy przynajmniej raz go wypróbowali. Kawior grzybowy można podawać jako przekąskę lub stosować jako nadzienie do pierogów i placków.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj grzyby miodowe, oczyść z piasku, spłucz pod bieżącą wodą, a następnie wrzuć do durszlaka.

Napełnij grzyby zimną wodą, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu, zagotuj, sól i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut. Następnie wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.

Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce, posiekaj czosnek.

Na rozgrzanym oleju roślinnym usmaż cebulę i marchewkę.

Dodaj grzyby, wymieszaj i smaż wszystko razem na średnim ogniu przez 3-5 minut. Następnie trochę ostudź.

Przełóż schłodzone grzyby z marchewką i cebulą przez maszynę do mięsa.

Ponownie umieść powstałą masę na patelni, Posol do smaku, dodaj zmielony pieprz i ocet. Smaż przedmiot na małym ogniu, mieszając, przez 30 minut. Kilka minut przed gotowaniem dodaj posiekany czosnek do kawioru, wymieszaj i zdejmij z ognia.

Gorący kawior z grzybów miodowych zapakuj do wstępnie wysterylizowanych półlitrowych słoików, przykryj pokrywkami i sterylizuj w rondlu z wrzącą wodą przez 30 minut(w przypadku słoików o pojemności 1 litra - 60 minut). Następnie zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Schłodzony kawior grzybowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy