kawior z grzybów miodowych z czosnkiem na zimę przez maszynę do mięsa
Dzisiaj podzielę się ciekawym przepisem na kawior z grzybów na zimę. Ten niezwykły przedmiot jest uwielbiany przez moją rodzinę i przyjaciół, którzy przynajmniej raz go wypróbowali. Kawior grzybowy można podawać jako przekąskę lub stosować jako nadzienie do pierogów i placków.
Składniki
- grzyby miodowe - 1 kg
- marchew - 2 szt.
- cebula - 3 szt.
- czosnek - 5 ząbki
- liść laurowy - 1 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 3 szt.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Olej roślinny (rafinowany) – 60 ml
- ocet (9%) – 3 łyżeczka
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj grzyby miodowe, oczyść z piasku, spłucz pod bieżącą wodą, a następnie wrzuć do durszlaka.
Napełnij grzyby zimną wodą, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu, zagotuj, sól i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut. Następnie wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce, posiekaj czosnek.
Na rozgrzanym oleju roślinnym usmaż cebulę i marchewkę.
Dodaj grzyby, wymieszaj i smaż wszystko razem na średnim ogniu przez 3-5 minut. Następnie trochę ostudź.
Przełóż schłodzone grzyby z marchewką i cebulą przez maszynę do mięsa.
Ponownie umieść powstałą masę na patelni, Posol do smaku, dodaj zmielony pieprz i ocet. Smaż przedmiot na małym ogniu, mieszając, przez 30 minut. Kilka minut przed gotowaniem dodaj posiekany czosnek do kawioru, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Gorący kawior z grzybów miodowych zapakuj do wstępnie wysterylizowanych półlitrowych słoików, przykryj pokrywkami i sterylizuj w rondlu z wrzącą wodą przez 30 minut(w przypadku słoików o pojemności 1 litra - 60 minut). Następnie zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Schłodzony kawior grzybowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.