kompot jabłkowy z kwasem cytrynowym na zimę

30 min
1 porcja
Kompot jabłkowy z kwasem cytrynowym na zimę
Jula Isaeva, stock.adobe.com
0

Najłatwiejszym sposobem, aby kompot stał przez całą zimę, nawet w szafce, jest dodanie odrobiny kwasu cytrynowego. Jednocześnie da napojowi jabłkowemu przyjemną cytrusową kwaskowatość, nawet jeśli nie ma pod ręką całej cytryny lub pomarańczy.

Składniki

  • jabłka - 400 g
  • cukier - 250 g
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
  • woda - 2.5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka pokrój losowo i włóż do czystego słoika.

Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 15-20 minut.

Odcedź tę wodę i dodaj do niej cukier. Ponownie zagotuj i dodaj kwas cytrynowy.

Ponownie napełnij jabłka i zwiń na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy