Każda gospodyni domowa, która uwielbia zwijać grzyby na zimę, ma swoje sekrety i sztuczki. Tym razem podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na marynowane grzyby miodowe. Grzyby są bardzo aromatyczne i chrupiące, a przygotowanie jest bardzo proste.
Składniki
- grzyby miodowe - 1 kg
- czosnek - 20 g
- Goździk - 5 pąki
- ziele angielskie - 10 groszek
- liść laurowy - 1 rzecz
- sól - 1.5 art.
- cukier - 1 art.
- ocet - 100 ml
- woda - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj grzyby miodowe i gotuj przez 20 minut we wrzącej wodzie. Wrzuć do durszlaka.
Zagotuj litr wody ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
Włóż grzyby miodowe do marynaty, ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne 15 minut.
Włóż grzyby do sterylnych słoików, zalej marynatą i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy